10 saker att älska med Paris

 

1.     Det finns wifi på alla ställen du bara längtar efter en ursäkt att få sitta i när du istället borde plugga – wifi hotspots kombinerar nytta med nöje och ger en anledning att sitta där istället och i alla fall försöka plugga; "det är väl lika välekiperat som vilket annat studierum som helst?" (läs caféer, parker, bibliotek, etc.)


Här sitter lilla jag under en av mina pluggsessioner, nöjd och belåten på Starbucks Alésia! Stället med espresso, sojamjölk OCH studieplatser.

 

Ibland har man bara bra dagar där allt fungerar som det borde. Sådana gillar jag. Så det så.

 

 

2.     Mat! Närheten till varmare klimat ger massor med billiga och goda frukt och grönsaker. Perfekt att ha i väskan.

 

3.     Mat! Närheten till havet ger mycket god och färsk fisk. Underbart att variera vardagspastan och restaurangbiffen med (med åtta kokplattor i ett hus uppdelat på två kök kan du bara inte ta särskilt många eller särskilt länge och då är pasta med pastasås lämpligt och smidigt, och vad gäller biffen så kostar den ibland lika mycket i butik som färdiglagad på restaurang, så inget kött hemma, allt järn intas när restaurangtillfälle ges!)

 

4.     Fast leverpastej, det tänker jag äta på mitt importerade Falu Rågrut. För den har jag hittat nu, tvåpack för 7,5 kr utan laktos (men med mer fett) så är den ännu en anledning att älska Paris. Det franska köket må vara härligt, men vad gjorde jag utan hårdbröd och leverpastej??

 

5.     Stadens identitet. Varje område är unikt, eget, med en egen historia och personlighet. Och Parisarna drar sig inte för att utnyttja det, var dag har sin del, var sak har sin plats, för att dra nytta av ett gammalt uttryck. Du stannar inte i hemkvarteret bara för att stanna där, utan då är det för att just nu passar det bäst. Söndagar strosas i Saint-Germain eller bland Marais caféer och marknader t.ex. Baksidan av myntet är segregationen; China Town i 13e och 9 e eller immigrantkvarteren i 18e (visst är det där Place de Clichy ligger?) för att ta några exempel.

 

6.     Staden är ditt vardagsrum. Pubar, caféer, restauranger, parker, museum, uteserveringar, gatubänkar.  Här spenderar du din vakna tid, tillsammans med majoriteten av de vakna fransmännen. Helst i solen, gärna på en bänk i en underbar park. Det tycker jag om.

 

7.     Fransyskor är vackra. Punkt. Eller, i Paris får du vara vacker. Läs kvinnlig. Kräver ingen utläggning, mer än att det är underbart skönt att få vara kvinnlig i ordets alla bemärkelser, utan att folk på gatan höjer på ögonbrynen – jantelagens eviga tradighet – och utan att du upplevs som mindre professionell. Kom igen, när såg vi senast en snittsig businesskvinna i Sverige, iförd röd figurskuren dräkt, skyhöga skor, välmanikyrerade naglar, en frisyr som ligger perfekt, röda läppar och snidade ben à la Segolène Royal? Nä, där hemma är manlighet maktens kännetecken.

 

8.     Staden vibrerar av kultur. Böcker, konst, teatrar, filmer, musik. Långa intervjuer och långa partier med kulturtips i varje tidning, försäljning av böcker och tidningar överallt, billiga biografer, teatrar med sista minuten biljetter, konstmuseum överallt med öppettider nästan jämt, det är det ständiga samtalsämnet och det stora intresset. Poesi i tunnelbanan, poesi i ljusinstallationer på publika väggar och den ständiga klassikern i handväskan. Paris och kulturen.

 

9.     Tabun är något att som förhindrar livsgnistan. Vi har vilken typ av butiker var vi vill, äter vad vi vill och gör vad vi vill. Rent generellt är det uppfriskande och berikande, tänk utanför boxen! Å andra sidan, efter att jag under gårdagens föreläsning såg vilka tv-reklamer fransmännen har för t ex preventivmedel vet jag inte om jag ska skaka trött på huvudet åt Sveriges räddhågsenhet eller ropa hjälp, åka tillbaka och gömma mig. Professorn sitter lugnt och förklarar att bägge reklamer lägger sin tyngdpunkt i själva akten, men den första uppmuntrar till njutning och är mer åt det sensuella hållet, medan den andra handlade om njutning på det djuriska sättet, ju fler och ju mer desto bättre. De var 1,5 minuter långa och har sänts. Å andra sidan föredrog jag dem framför den lilla killen som bröt alla regler och brukade smyga fram till föräldrarnas dörr för att höra om kusten var klar. Och det var inte snarkningar han letade efter. Reklamen ville understryka det roliga och den mer säkra sidan. Säkerhet eller traumatiserade barn? Ja, allt är väl relativt antar jag.

 

10. Vi håller varandra om ryggen. Och det gör de. De inte bara säger det. I rest my case there.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0